Taxatieaccent
Taxatieaccent Groningen


Verlaging risico-opslag hypotheek

Wat is risico-opslag en hoe kan een taxatierapport jouw risico-opslag verlagen?

Direct jouw huidige hypotheekrente verlagen?

Vraag een taxatie aanMeer informatie

Bespaar geld door je overwaarde

Dat is de essentie wat wij je hier gaan uitleggen. Lees gerust verder of neem voor vragen vrijblijvend contact op via het formulier.

Wat is risico-opslag?

De hypotheekrente is gebaseerd op twee onderdelen:

  • Basisrente
  • Risico-opslag

Meestal rekenen hypotheekaanbieders een risico-opslag bij een hypotheek die relatief hoog is in vergelijking tot de woningwaarde. Bijvoorbeeld een hypotheek van 300.000 op een woning van 300.000.

De risicoklasse, ook wel tariefklasse genoemd kan omhoog of omlaag.
Hoe je dit doet? Door te bepalen hoeveel er is afgelost van de hypotheek of wat de hypotheek is t.o.v. een gestegen woningwaarde.

Vrijblijvend advies?

Voorbeeld risico-opslag

Bij de Rabobank is de basisrente voor 5 jaar vast bijvoorbeeld 3,67%. Voor een hypotheek van 100% van de marktwaarde is de risico-opslag nu 0,35%. Je betaalt dan een hypotheekrente van 4,02%.

Na 3 jaar is de marktwaarde van je huis €380.000. En door (extra) aflossingen is je hypotheekschuld gedaald tot €335.000. De hypotheek is dan nog 88% van de marktwaarde. Je berekent het nieuwe percentage door het actuele hypotheekbedrag te delen door de woningwaarde. De uitkomst doe je keer 100 (€355.000 gedeeld door €380.000 x 100%).

Bij een hypotheek tot 90% van de marktwaarde is de risico-opslag bij de Rabobank 0,15%. Je kunt dan een verzoek indienen om je risico-opslag te verlagen. Na een controle van de woningwaarde verlaagt de Rabobank de hypotheekrente van 4,02% naar 3,82% (3,67% basisrente + 0,15%). Je bespaart direct zo'n €650 aan rente op jaarbasis.

Bron: Consumentenbond.nl

Vrijblijvend adviesgesprek

Taxatie voor verlagen risico-opslag

Hoe werkt dat dan precies?
Door de nieuwe waarde van je woning vast te stellen, kan je dus zomaar de rente van je hypotheek verlagen. Met bovenstaande berekening is het eenmalig een bedrag van 495,- investeren om vervolgens kans te maken op 600,- per jaar goedkoper uit te zijn. Een kleine investering die zichzelf in het eerste jaar al heeft terugverdiend!

Een goede investering!
Ben je nieuwsgierig geworden? Je hoeft niet persé een offerte aan te vragen, onze taxateur Wouter staat ook voor je klaar voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Direct een vraag die niet kan wachten?

Bel, mail of app direct!

Onze taxateur Wouter staat voor je klaar als je een gevalideerd taxatierapport nodig hebt of een andere vraag hebt.

Taxatieaccent Assen
Beilerstraat 24
9401PL Assen

Taxatieaccent Groningen

Groningen

Back to top